Irisfotografie

Irisfotografie "Dat is makkelijk geld verdienen"

Een aantal jaar geleden heb ik al eens een keer een poging gedaan om de iris van een oog te fotograferen. Jeetje, dacht ik, met al die kennis die ik inmiddels als fotograaf heb opgedaan krijg ik dit niet voor mekaar. Niet de goede lens, pupil te groot, niet scherp, te veel reflectie, wat een drama was dat.

Laatst kreeg ik opnieuw een aanvraag voor een irisfoto. Toen ik het daar met vriendinnen over had was de reactie van een van hen, "Dat is pas makkelijk geld verdienen, klik en klaar, beetje basis kennis van photoshop en weer een hoop verdiend". Dat raakte me in mijn hart. Zoals het met zoveel dingen is, ziet het er misschien makkelijk uit, maar dit is echt een knap staaltje fotografie EN Photoshop. Dat red je niet met basiskennis, niet met een basis camera en ook niet met een basis lens.

Ik heb mezelf zo'n fantastische lens cadeau gedaan en ben er nogmaals mee aan de slag gegaan. Na heel wat pogingen voor de goede schepte, voldoende licht, weinig reflectie en een hoop uurtjes prutsen in Photoshop durf ik nu te zeggen dat het gelukt is. Maar jeetje, wat gaat hier veel tijd en energie in zitten.

Op January 15, 2024